Hvis du er skattepligtig til Grønland, kan du som udgangspunkt trække din pensionsindbetalinger til de fleste pensionsordninger placeret i Grønland fra i skat. Du skal betale skat af udbetalingen.
Indbetalinger til pension i privattegnede pensionsordninger er i mange tilfælde fradragsberettigede. Arbejdsgiverindbetalt pension er der bortseelsesret for ved indbetalingen. Begge modeller fungerer på en måde, så du som borger ikke oplever at betale skat på indbetalingstidspunktet.
Hvis du indbetaler som privatperson, kan du opgive og dokumentere indbetalingen på din selvangivelse og få fradrag.
Hvis din pension indbetales som del af en ansættelse, skal din arbejdsgiver indberette dette til arbejdsgiverregisteret sammen med oplysninger om løn. Og så ser skatteloven bort fra den del af lønnen der indbetales til pensionsselskabet, så du alene betaler skat af resten af lønnen. Du får denne skattefordel med det samme, og du kan se den på den lønseddel hvor du også kan se, at pensionsbidraget er indbetalt.
Hvis du er skattepligtig til Grønland, skal du som udgangspunkt betale skat af indbetalinger til pensionsordninger udenfor Grønland. Det gælder alle pensionsudbydere som er godkendte af loven, hvilket vil sige alle som har tilladelse fra Finanstilsynet. Dog skal du være opmærksom på, at pensionsordninger placeret i udenlandske banker, herunder danske banker, IKKE kan benyttes i henhold til grønlandsk lov. Begrebet bliver kaldt fremrykket beskatning. Bemærk dog, at der fortsat er fradrags-/bortseelsesret for indbetalinger til ATP og tjenestemandspensioner.
Hvis du betaler til en privattegnet pensionsordning, sker dette med penge som du allerede har betalt skat af. Derfor beskattes indbetalingen ikke.
Hvis det er din arbejdsgiver der indbetaler til en pensionsordning i forbindelse med lønafregning, skal arbejdsgiveren sørge for, at der bliver betalt skat af indbetalingerne.
Loven om fremrykket beskatning blev vedtaget i 2017, men har ikke betydning for pension indbetalt udenfor Grønland inden 1. januar 2017.
Fremrykket beskatning af pensionsordninger udenfor Grønland medfører ikke ændringer for:
• Indbetalinger til grønlandske pensionsudbydere.
• Indbetalinger til en tjenestemandspension.
• Indbetalinger til ATP.
Vær opmærksom på om din ordning er dækket af loven
Hvis du vælger at spare op i en ordning i en dansk eller udenlandsk bank, kan du risikere at ordningen ikke anerkendes i opgørelsen af din opsparingsforpligtelse i henhold til obligatorisk pensionsordning. Du kan også risikere at skulle betale skat af denne pensionsordning når den udbetales.
Hvis du derimod sparer op i en pensionsordning i en grønlandsk bank, vil du både kunne bruge indbetalingen til at dokumentere at du har opfyldt opsparingsforpligtelsen til obligatorisk pensionsordning. Og du sikrer, at du kun beskattes én gang af pensionen.
For at undgå dobbeltbeskatning har Grønland indgået en række skatteaftaler med andre lande, herunder Danmark. Denne vejledning indeholder en beskrivelse af indholdet af skatteaftalen med Danmark. Der er væsentlige forskelle i indholdet af dobbeltbeskatningsaftaler indgået mellem Grønland og Danmark og Grønland og andre lande.
Ønsker du oplysninger om skatteaftaler mellem Grønland og andre lande herunder Danmark, kan du finde de enkelte aftaler her.
Dobbeltbeskatningsaftalen kan også have betydning for beskatningen af din pensionsordning.
Hovedreglen i dobbeltbeskatningsaftalen er, at det er bopælslandet der har beskatningsretten.
Private pensioner kan kun beskattes i bopælslandet. Dvs. der hvor du er skattepligtig.
Hvis du kommer i en situation hvor du opkræves skat for en pension du allerede har betalt skat af ved indbetalingstidspunktet, eller hvis landet med din opsparing søger at beskatte dig ud over dit bopælsland, så kan du søge om lempelse af skatten. Dit pensionsselskab vil have oplysninger, der kan hjælpe dig med den nødvendige dokumentation.
Hvis du indbetaler til en pensionsordning, der er placeret i lande, som Grønland ikke har indgået dobbeltbeskatningsoverenskomst med, kan der gælde andre regler. Vi anbefaler, at du undersøger skattereglerne i det pågældende land.