airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax
19. april 2023

Opkrævning af motorafgift via e-Boks 

Opkrævning af motorafgift via e-Boks

Skattestyrelsen har for første gang fremsendt opkrævning af motorafgift via e-Boks.

Skattestyrelsen har fremsendt opkrævning af motorafgift for perioden 1. april til og med 1. Oktober 2023. Denne skal være betalt senest den 1. maj 2023.

Hvis du har en betalingsaftale via Nets på dit køretøj, så er der ingen ændring i din betalingsaftale.

Såfremt du ikke har en betalingsaftale via Nets, vil du modtage din opkrævning/faktura via din e-Boks. Er du fritaget for e-Boks, vil du modtage din opkrævning/faktura pr. brev via Posthuset.

Bemærk

Hvis du ikke indbetaler motorafgiften inden for betalingsfristen, sender Skattestyrelsen en rykkerbrev med en tillægsafgift på 500 kr., som du skal betale oven i motorafgiften. Denne har en betalingsfrist på 8 dage. Når du indbetaler motorafgift samt tillægsafgiften, skal du fremsende kvitteringen for betalingen til afgift@nanoq.gl

Har Skattestyrelsen ikke modtaget betalingen 4 uger efter fremsendt rykkerbrev, sender afgiftskontoret en anmodning til Politiet om at fjerne nummerpladerne på dit køretøj.

Hvad er e-Boks?

Med virkning fra 2020 vedtog Inatsisartut lov om offentlig Digital Post, der gør det obligatorisk for borgere og virksomheder at modtage digital post fra de offentlige myndigheder.

e-Boks er en digital postkasse på nettet, hvor vigtig digital post fra det offentlige bliver samlet et sikkert sted. e-Boks kan bruges overalt og kan tilgås fra både computer, tablet eller mobiltelefon.

Det er gratis at bruge e-Boks og der er ikke nogen begrænsning på mængden af post i e-Boks.

NemID/MitID
For at komme på e-Boks kan både NemID og MitID stadig benyttes.

NemID er et sikkert log-in til både offentlige og private selvbetjeningsløsninger. Med NemID bruges det samme bruger-id og den samme adgangskode således både til netbank, offentlige hjemmesider og en lang række private tjenester på nettet.

For at logge ind med NemID skal der indtastes et bruger-id og en adgangskode. Herefter skal der indtastes en kode fra et nøglekort eller godkendes ved hjælp af en NemID app.

Fritagelse
Alle grønlandske borgere over 15 år og alle virksomheder, som er registreret i Grønland i CVR-registret er forpligtede til at have en digital postkasse, hvor de kan modtage post fra de offentlige myndigheder via e-Boks. Der er dog mulighed for at blive fritaget, hvis der foreligger særlige omstændigheder.

Borgere kan anmode om fritagelse fra Digital Post ved personligt fremmøde i Borgerservice i bopælskommunen. Der er visse kriterierne for fritagelse, som du kan få oplyst i bopælskommunen.