airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Skattekort og Obligatorisk Pension

19. december 2022

Skattestyrelsen udsender i disse dage i alt 44.609 Skattekort og Indhandlingstrækkort til brug for beregningen af A-skat for indkomståret 2023. Langt størstedelen, 40.626 borgere, modtager et helt almindeligt skattekort eller indhandlingstrækkort.


Langt de fleste borgere har heldigvis opfyldt deres pensionsopsparingsforpligtelse i henhold til Inatsisartutlov om obligatorisk pensionsordning for indkomståret 2021.

Men 3.983 borgere modtager et skattekort eller indhandlingstrækkort med forhøjet trækprocent grundet manglende opfyldt pensionsindbetaling.

 

De borgere, der ikke har opfyldt deres pensionsopsparingsforpligtelse, modtager skattekort, der er forhøjet med et tillæg på 7% og eventuelt indhandlingstrækkort, der er forhøjet med et tillæg på 5%.

Tillægsprocenten skyldes den manglende opfyldelse af pensionsopsparings-forpligtelsen for 2021. I opgørelsen af pensionsopsparingsforpligtelsen lægger Skattestyrelsen bl.a. arbejdsgivers indberetninger til grund samt borgerens egne indbetalinger.


Ovennævnte sker i henhold til § 7 i Inatsisartutlov om obligatorisk pensionsordning.

Hvad gør jeg hvis jeg har fået en forhøjet trækprocent ?

Du har modtaget en årsopgørelse for obligatorisk pension i august 2022, hvor det fremgår om du har opfyldt din opsparingsforpligtelse, eller om du har en uopfyldt opsparingsforpligtelse.

• Tjek din årsopgørelse for obligatorisk pension. Du kan finde den på www.sullissivik.gl/ under “min skat” eller i din eBoks.

 

Er du ikke enig i tallene, der fremgår af din årsopgørelse for obligatorisk pension, kan du gøre følgende:

• Hvis det er din arbejdsgiver, der har indbetalt til din pensionsordning, kan du tjekke om den er medtaget på din årslønseddel for 2021 og dermed indberettet til Skattestyrelsen. Tjek om det er de samme tal, der står på årslønsedlen som på årsopgørelsen.

•Tjek om det er de rigtige tal fra dine private pensionsordninger, der fremgår af årsopgørelsen.

 

• Hvis du kan dokumentere, at der i 2021 er indbetalt tilstrækkeligt til en pensionsordning omfattet af loven, vil der naturligvis være mulighed for at få ændret dit skattekort eller indhandlingstrækkort. Det kan både være dokumentation for indbetaling fra din arbejdsgiver, eller dine egne private indbetalinger til en pensionsordning.


• Hvis du kan dokumentere, at der efterfølgende er indbetalt beløb til at dække pensionsopsparingsforpligtelsen for 2021 til en pensionsordning omfattet af loven, vil du også have mulighed for at få ændret dit skattekort eller indhandlingstrækkort for 2023.

Skattestyrelsen accepterer dokumentation vedrørende indbetaling til pensionsordninger fra grønlandske pengeinstitutter samt grønlandske og danske pensionsforvaltere. Udskrift fra din netbank kan accepteres, hvis det tydeligt fremgår, at overførslen er sket til en pensionsordning, som er oprettet i dit navn. Hvis udskriften fra netbanken ikke angiver en pensionsordning i dit navn, eksempelvis hvis det blot er en almindelig kontooverførsel til en unavngiven konto, kan dette ikke accepteres som dokumentation.

Hvis Skattestyrelsen skal lave nyt skattekort/indhandlingskort, så din arbejdsgiver skal kunne nå at beregne din månedsløn for januar 2023, skal vi modtage din dokumentation senest 9. januar 2023.


Såfremt du har spørgsmål kan du kontakte Skattestyrelsen på pension@nanoq.gl eller på tlf. 34 65 10.