airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Grønland taget af Den Europæiske Unions sortliste

17. januar 2018
Grønland taget af Den Europæiske Unions sortliste

Grønland blev i begyndelsen af 2017 sat på en observeringsliste over potentielle skattely. Skattely-lande er typisk lande med lave skattesatser, favorabel skattelovgivning, men kan også være lande med begrænset eller ingen adgang til informationsudveksling.

Grønland skulle derfor udvise vilje til, at leve op til flere internationale standarder i forhold til udveksling af skatteinformationer og global transparens.

Den 5. december 2017 publicerede Økonomi og Finansrådet for EU-kommissionen en sortliste over 17 skattely-lande. På baggrund af Skattestyrelsens indsats i løbet af 2017 er Grønland ikke havnet på listen. Grønland er blevet flyttet fra den sorte liste til en såkaldt provisorisk grå liste. Skattestyrelsen har nemlig arbejdet for at Grønland i midten af 2017 kunne blive medlem af Global Forum og sidenhen har deltaget aktivt i den internationale debat. Derudover har Skattestyrelsen forpligtet sig til at foretage de første udvekslinger af skatteoplysninger i september 2018. Slutteligt forventes det at Grønland tilslutter sig ”Inclusive Framework on BEPS” og lever op til de internationale standarder der følger med.

Sortlisten er i øvrigt blevet kritiseret af flere skatteeksperter og landes myndigheder, for ikke at have revideret EU's egne medlemsstater.

Styrelseschef Kim Neumann Nielsen udtaler at han er glad for, at være en del af det internationale samarbejde på skatteområdet og ser frem til, at arbejde sammen med de over hundrede lande der deltager. Skattestyrelsen står overfor et år, hvor der vil være ekstra fokus på det internationale skatteområde, så Grønland er klædt godt på til de internationale samarbejdspartneres revision af det nationale skattesystem.

Ved udgangen af 2018 forventer Skattestyrelsen at Grønland har implementeret den relevante lovgivning og har inkorporeret arbejdsgange der endegyldigt kan fjerne Grønland fra den provisoriske grå liste.

For yderligere oplysninger kontakt jurist i Skattestyrelsen Simon Mogensen, telefon +299 346516, e-mail: simo@nanoq.gl