airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Slutopgørelse

20. august 2024

Skattestyrelsen vil gerne tale med borgere, der har svært ved at indfri deres gæld til det offentlige 

August var tidligere en måned, hvor borgerne stod i kø i Skattestyrelsen for at oplyse kontonummer til overskydende skat. I dag fungerer udbetaling af overskydende skat til NemKonto, og borgerne kan se, om de skal have penge tilbage i deres e-Boks eller på Sullissivik.gl. Men Skattestyrelsen vil gerne tale med en helt anden gruppe af borgere; dem der får besked om, at de skal betale et stort beløb i restskat. 

Når slutopgørelsen lander i e-Boks i august, er der ofte fokus på de mange der har fået penge tilbage i skat. Men samtidig med at nogle borgere får en glædelig nyhed, er der en gruppe af borgere, som får besked om, at de skal betale restskat. Det kan være en svær situation at stå i.

Hvis du har gæld til det offentlige, så skal du vide, at du ikke er den eneste der er kommet i den situation. Skattestyrelsen kan ikke betale din gæld, men vores inddrivelsesafdeling kan hjælpe dig med at overskue den og vejlede dig i dine muligheder.

Alle har en interesse i at få styr på deres økonomi. Hvis du går med en stor skattegæld, så er dialog med Skattestyrelsen et godt sted at starte. Vi håber, at mange af dem der i slutningen af august får besked om at de skal betale restskat, vil søge dialog med os. Sådan siger Anne Hansen-Heilmann, der er kontorchef i Inddrivelsen i Skattestyrelsen.

I år vil 8.466 borgere modtage besked om at de skal betale restskat. Det samlede beløb er 213,4 mio. kr. En del borgere, som får indregnet restskatten i deres fradrag for 2025, har mulighed for at betale restskatten med det samme. Denne gruppe kan med fordel foretage en frivillig indbetaling senest d. 20. november. Derved slipper de for et rentetillæg på 6%. En anden gruppe af borgere har ikke de økonomiske rammer til at betale med det samme. Det er især disse borgere Skattestyrelsens inddrivelse gerne vil i dialog med.

Dine muligheder afhænger af din økonomiske situation

Hvis du har gæld til det offentlige, vil dine muligheder afhænge af din økonomiske situation. Hvis du ikke ejer noget og har en minimal indkomst og en stor gæld, kan du i visse tilfælde få eftergivet din skattegæld. Hvis du har indkomster og kan betale lidt af din gæld, kan dialogen fx handle om en afdragsordning. Hvis du har en god indkomst eller fast ejendom, forventer vi også, at du afdrager din gæld til det offentlige. I det tilfælde, kan dialogen handle om hvordan og i hvilket tempo betalingen sker.

Kontakt for dialog

Skattestyrelsen - Inddrivelsen
Tlf: (+299) 34 60 85
E-mail: inddrivelse@nanoq.gl




De gode nyheder - Fakta om overskydende skat 2023

Den 29. august 2024 udbetaler Skattestyrelsen overskydende skat for skatteåret 2023 på cirka 234,6 mio. kr. til 24.189 borgere. Heraf udgør beskæftigelsesfradrag i alt 77,2 mio. kr.

Af de 234.6 mio. kr. er der ved modregning, indtræden og udlæg inddrevet 88,1 mio. kr. (ca. 37,6% af den samlede udbetaling) til dækning af restancer til det offentlige. 38,8 mio. kr. er inddrevet til dækning af restancer til de grønlandske kommuner, INI A/S og Nukissiorfiit m.fl., og resterende 49,3 mio. kr. går til dækning af restancer til Grønlands Selvstyre.



Fakta om restskat for 2023

Skattestyrelsen opkræver restskat for 2023 på cirka 213,4 mio. kr. hos 8.466 skatteydere. Heraf udgør modregning i beskæftigelsesfradrag i alt 15,7 mio.kr.

Udviser din slutopgørelse for 2023 en restskat, kan Skattestyrelsen foretage indregning af den del af restskatten, der ikke overstiger 18.000 kr. inkl. 6% rentetillæg.

Dette betyder, at din restskat for 2023 modregnes i dine skattemæssige fradrag for 2025. Hvis du vil undgå rentetillægget til restskatten på 6 %, har du mulighed for at foretage en frivillig indbetaling (§5–indbetaling) af den indregnede restskat senest den 20. november 2024.

Restskat der overstiger 18.000 kr. opkræves i tre rater over tre måneder. Disse opkrævninger sendes af Skattestyrelsen pr. brev.